Nuoren perheen hirsitalo

  • hirsitalo
  • hirsitalo
  • hirsitalo
  • hirsitalon takkahuone
  • hirsitalon olohuone
  • hirsitalon keittiö
  • hirsitalon ruokailutila

Villen ja Ninan perheen koti

Kuortaneella Vilmeikön asuntoalue oli kaavoitettu tonteiksi, ja sieltä nuoripari Ville ja Nina olivat ensimmäisten joukossa varaamassa itselleen tonttia kesällä 2011. Kyllä, kyseessä on yrityksen nuorempi veistomestari Ville Saari.

Suunnittelu alkaa

Tonttiasian etenemistä odotellessa taloa suunniteltiin, ja suunnitelmat lyötiin lukkoon. Näin valmiista suunnitelmista saatiin jo laskettua hirren menekki, ja hirret laitettiin tilaukseen luottotoimittajalta Ähtäristä. Tonttiasioiden selvittyä ehdittiin syksyllä valaa myös perustukset, ja tehtiin tarvittavat putkitukset maalämmölle ja kunnallistekniikalle. Sitten saivat perustukset jäädä kuivumaan ja odottamaan hirsirunkoa, joka pystytettäisiin keväällä 2012.

Hirsien kaato ja kuivaus

Puut kaadettiin leimikoista ja sahattiin ja kuorittiin veistämistä varten. Hirret ja muu puutavara sahattiin talvella 2011 ja laitettiin katokseen kuivumaan. Ville on tarkka laadusta kaikissa rakennuksissa. Kun veistomestari veistää itselleen, niin siinä sitten katsotaankin hirren sovitukset viimeisen päälle. Talven illat ja viikonloput menivät runkoa veistäessä.

Pystytys

Toukokuun alussa 2012 oli sovittu rungon pystytys, ja pohjalaiseen tapaan talkooporukkaan ilmoittautui väkeä sopivasti. Raimo oli pystytysmestarina ja ohjaili talkooväkeä rauhalliseen ja ammattimaiseen tapaansa. Iloinen puheensorina täytti tontin, ja sää suosi rakentajia. Perhe oli tässä välillä kasvanut, ja pikkuinen oli mukana vaunuissaan. Villen äiti ja lankomies olivat vastuullisia pellavatilkkeen kiinnittäjiä hirsiin ennen niiden nostamista paikoilleen. Appiukko pujotteli sähköputket porattuihin reikiin tasapainoillen hirren päällä. Ville laittoi työkavereiden kanssa hirret paikoilleen. Kaikille riitti tekemistä, ja päivän päätteeksi runko oli paikallaan ja ympäristö siistinä. Välillä juotiin kahvit ja syötiin keittoa, jonka täti ja Nina hoitivat lämpimänä rakennuspaikalle.

Jatkorakentaminen

Jatkorakentaminen oli pääosin Villen ja Raimon työtä. Yläkerran puurakenteet tilattiin urakkaporukalta, sillä veistomestareiden aika oli rajallinen. Sähkö- ja LVI-työt tilattiin paikkakunnan omilta yrittäjiltä. Kun rakennettiin itse, meni siinä reilun puolen vuoden illat ja viikonloput sujuvasti. Myös lähipiirille oli askaretta tarjolla.

Muutto

Muuttamaan päästiin maaliskuussa 2013, kun kaikki oli tehty valmiiksi. Ulkorakennus sekä pihatyöt jätettiin kesälle 2013, ja pihatöitä jäi vielä myös keväälle 2014.

Lopputuloksena moderni ja käytännöllinen koti

Hirsitalon suunnittelussa erityisesti Ninalle oli tärkeää, että kodinhoitohuone on alakerrassa ja riittävän tilava ja käytännöllinen pyykin käsittelyyn. Samoin koko talon sydän, varaava takka olisi arvoisellaan paikalla olohuoneen ja keittiön välissä. Kaikki tekniikka tulisi olla piilotettu siististi seinien sisään.

Maalämpö oli selvä valinta jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Se antaa peruslämmön lattialämmityksellä. Toki lisäksi tuli varaava takka, jonka yhteydessä on myös uuni. Siinä paistetaan rapeat pitsat ja perheen joulukinkutkin.

Sisäpuolen hirret sävytettiin läpikuultavalla Osmo Color -vahalla vaaleiksi. Lattiapinnoiksi valittiin tummaa kiveä ja laminaattia. Lämpöä talossa on riittänyt mainiosti kovillakin pakkasilla.

Ninan mukaan talossa on aivan ihana nukkua, ja huoneilma on paras mahdollinen. Ville ja Niina: ”Tässä on talo kuin unelma – täällä on hyvä asua.”