Kysymyksiä ja vastauksia käsinveistetyistä hirsirakennuksista

Miksi käsinveistetty?

Koska käsinveistetty hirsi on oikeasti yksilöllinen. Kun rakennus suunnitellaan toiveidesi mukaan, tulee sen valmistamisessakin noudattaa yksilöllisyyttä. Käsinveistetyssä hirressä on paljon asioita, joita teollinen hirsirakennus ei tarjoa. Erilaiset hirren pinnan vaihtoehdot antavat rakennukselle aivan erityisen luonteen. Niiden rinnalla teollinen höylähirsi näyttää kylmältä ja lähes muovisen tylsältä.

Mitä palveluumme kuuluu?

Veistämme rakennuksesi arkkitehtikuviesi mukaan ja toiveesi huomioiden. Kuljetamme ja pystytämme hirsikehikon valmiille perustuksille.

Millainen toimitussisältö on mahdollinen?

Olemme erikoituneet hirsiosatoimituksiin sekä niiden asennuksiin. Puuosatoimitukset eivät enää kuulu toimitusvaihtoehtoihin.

Hirsiosatoimituksen sisältö on hirsirunko, eristeet hirsien väleihin, karapuut ja puutapit. Asennuksiin ei automaattisesti kuulu karapuiden asennusta, koska erittäin usein sähköputket laitetaan myös karauriin, jolloin karapuiden asennus on syytä tehdä vasta kun sähkömies on putket laittanut paikoilleen.

Jos haluat meiltä myös asennuksen, muista mainita tarjouspyynnössä myös asennuspaikan osoite. Asennuksessa käytämme apuna isoa nosturiautoa.

Osaako asiakas itse pystyttää hirsirungon?

Asiakas voi myös itse pystyttää hirsirungon, jos on jotain kokemusta asiasta. Usein asiakkaat pystyttävät itse tai oman paikkakunnan pystytysryhmän kanssa rungon, kun puhutaan saunoista tai vastaavista pienistä rungoista. Isommissa rungoissa suosittelemme pystytyksen ostoa kaupan yhteydessä meiltä. Meillä on käytössä isompien runkojen pystytykseen asianmukainen nosturi, sillä hirret painavat niin paljon, ettei niitä pysty nostelemaan käsipelillä. Hirret on numeroitu hyvin, ja mukana on pohjapiirustus, johon on merkitty miten seinä ja hirret on numeroitu. Mikäli hoidat pystytyksen itse, vastaamme vain hirsirungosta, emme pystytyksestä.

Milloin on paras hetki tilata hirsirakennus?

Paras tilausaika on syksy, jolloin varaudutaan ajoissa raaka-aineen hankkimiseen. Yksi tärkeimpiä työvaiheita on rauhallinen kuivattaminen suojatussa tilassa, jotta puu ei enää eläisi veistovaiheessa. Koska veistämme, kuivaamme ja sahaamme rakennuksen hirret aina erikseen valituista puista, on tärkeää jättää luonnolliselle kuivamiselle riittävästi aikaa. Jos haluat hirsirakennuksen seuraavaksi kesäksi, tilaa syksyllä.

Tuotantomme on myyty lähes aina vuodeksi eteenpäin. Jos sinulla on jo ajatus oman projektisi aikataulusta, ota pikaisesti yhteyttä.

Missä rungot veistetään?

Pääosa tuotannostamme veistetään hirrenveistokatoksessa suojassa sateelta. Yli 12 metriset hirret veistämme talvikaudella ulkona, kun olosuhteet ovat kuivat.

Mitkä ovat hirsivaihtoehdot?

Käsinveistetty hirsi vahvuuksilla 100, 125, 150, 175, 200 ja 225 mm. Eli tämä hirsi on sivuiltaan suora, pyöreästä puusta on sahattu posket pois. Korkeussuunnassa hirsi on luonnonmukainen, eli hirressä on luonnonmukainen latvan ja tyven kokoero. Hirsi voidaan piiluttaa käsityönä tai koneella ulko- ja sisäpuolelta. Perushirtenä se on sahapintainen. Eniten käytetty vaihtoehto on sisäpuolelta höylätty ja ulkopuolelta piiluttu tai molemmin puolin piiluttu hirsi. Tämä hirsimalli on ollut ylivoimaisesti suosituin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Hirsisaunoissa ylivoimaisesti eniten käytetty hirsivahvuus on 150 mm eli perinteinen kuustuumaa, ja omakotitaloissa hirren vahvuuden täytyy olla 225 mm. Käsinvuoltu hirsi, eli pyöröhirsi keskimääräisillä vahvuuksilla 170, 200, 230, 250, 280 mm. Tämä hirsi säilyttää luonnonmukaisen muotonsa valmiiseen tuotteeseen saakka, lopullinen vuolun jälki tehdään käsityönä ennen hirsien sovittamista toisiinsa.

Onko käsinveistetty hirsirakennus kallis?

Ei ole. Itse asiassa hintaero teolliseen kehikkoon on pieni, kun kyseessä on toiveesi huomioiva yksilöllinen käsityötuote. Tarkastellessasi rakennusprojektisi kokonaishintaa, huomaat hintaeron olevan varsin pieni. Kustannusero syntyy materiaalihankinnan asiakaskohtaisuudesta ja käsityömäärästä.

Miksi maksaisin käsinveistetystä enemmän?

Mikäli etsit halvinta mahdollista hirsikehikkoa, ei käsinveistetty ehkä ole sinua varten. Jos sinulla taas on omia toiveita tila- tai rakenneratkaisujen suhteen, ja arvostat perinteitä sekä kestävyyttä, käsinveistetty hirsi voi olla juuri se kaivattu pisara iin päälle. Käsinveistetystä hirsirakennuksesta saat:

  • juuri toiveittesi mukaisen, muutosten tekeminen on joustavaa
  • hirsirakennuksen massiivihirrestä – ei liimasaumoja
  • uniikin tunnelman, et löydä rakennuksesta kahta samanlaista hirttä
  • pojanpojalle kestävän rakennuksen
  • ekologisen rakennuksen
  • rakennuksen, jonka hiilijalanjälki on teollista huomattavasti pienempi

Miksi ostaa meiltä?