Kaksikerroksinen kaareva rivitalo käsinveistetystä hirrestä

  • kaareva kaksikerroksinen rivitalo hirrestä Helsingissä
  • hirsikehikon pystystys
  • hirsikehikon pystytys
  • hirren nurkkaliitos
  • hirren kaunista sisäpintaa huonessa
  • Minna Aarnio ja Jukka Reinikainen

Taustalla halu torjua ilmastonmuutosta

Perheyritys Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy perustettiin Minna Aarnion ja Jukka Reinikaisen kipinästä loppuvuodesta 2018. Vaikuttimena aloittamiseen oli Kansainvälinen ilmastopaneelin (IPCC) toteamus, että käsillä on viimeiset hetket ryhtyä torjumaan ilmastonmuutosta. Yrityksen toiminnan käynnistyessä yrittäjillä oli jo selvä ajatus toteutettavasta asuinrakennuskonseptista.

Visio

Tuoreiden yrittäjien Minnan ja Jukan tavoitteenamme oli kehittää joustava, moduuleista koostuva rakennussysteemi. Sitä pitäisi voida sekä monistaa, soveltaa moniin sijainteihin, siirtää, että purkaa osiinsa ja käyttää uudelleen. Lisäksi Minna ja Jukka halusivat nostaa esiin perinteisiä suomalaisia rakennustekniikkaa materiaaleineen, korostaa käsityötaitoja ja hyödyntää olemassa olevia osaajia.

Tunnusteluja

Minnan ja Jukan tutkiessa rakennusmateriaalien ominaisuuksia hiilipäästöjen ja hiilen varastoinnin kannalta, he totesivat voittajan olevan kotimainen käsin veistetty hirsi. Silloin Aarnio ja Reinikainen ottivat yhteyttä sanojensa mukaan parhaaseen tuntemaansa hirsiasiantuntijaan Saaren hirsitaloihin. Raimolle esitettiin heti kärkeen napakka kysymys: Mitä tulisi ottaa huomioon hirsimoduuleja suunniteltaessa? "Teherähä sellaane, jotta pystyttäjän näpit mahtuuvälihi", vastasi Raimo suoraan. Näin yrittäjät saivat heti tietää järkevän seinän leveysmitan ja moduulien välin. Toinen kysymys olikin, onnistuisiko onnistuisiko useamman kaksikerroksisen asunnon veistäminen rivitaloksi? Saaren hirsitaloilla on ollut aina intohimona asiakaskohtaiset rakennukset, joten kysymykseen Raimon oli helppo vastata myöntävästi.

Koska alku tuntuikin sujuvan rullaten, antoivat Minna ja Jukka rakennuskonseptille nimen Aarreaitta.

Yhteistyö käynnistyy vahvan luottamuksen turvin

Minna ja Jukka kertovat, että heidän luottamuksensa Saaren hirsitaloihin ja sen yrittäjiin Raimoon ja Villeen oli vankkumaton. Hyvää kokemusta oli saatu jo vuonna 2004, jolloin pystytettiin ensimmäinen Saaren veistämä hirsirunko.

Jotta projekti etenisi suunnitellusti, puukauppaa tehtiin jo alkuvuodesta 2019. Syynä tähän oli Raimon kertoma sykli. Hirren hankinta tarvitsee oman aikansa, lisäksi puunkorjuuseen, kuljetukseen, valmisteluun ja kuivumiseen menee tovi.

Unelmaako vain kaareva rivitalo hirrestä?

Kun puukauppa oli tehty, etsittiin samaan aikaan tonttia Helsingistä, uudesta Honkasuon puutalokaupunginosasta. Tutkittavana oli ensin vaikeita kalliotontteja, mutta onneksi Haapaperhosentieltä vapautui tasainen, kaareva rakentamaton rivitalotontti. Tonttihakemus menestyi yhdentoista hakijan joukossa ja näin varmistui rakennuspaikkakin.

Suunnittelu alkaa ja asiat etenevät limittäin

Minna ja Jukka suunnittelivat Haapaperhosentie 27 tontille seitsemän asunnon ja yhdeksän piharakennuksen hirrestä veistetyn kokonaisuuden.

Ruonalla hirsiveistämöllä oli veistettynä jo viisi asuntorunkoa ja kuusi piharakennusta kun tontin vuokrasopimus ja rakennuslupa saatiin.

Monia tällainen ennakointi olisi pelottanut. Minna ja Jukka kuitenkin tuumailivat, että jos rakentaminen tälle tontille ei olisi onnistunut, hirsirungot voidaan pystyttää myös jonnekin muualle.

Hankkeen ilmastovaikutuksia laskettiin jo suunnitteluvaiheessa. Kuten oli tarkoituskin, hankkeen ilmaston kannalta hyödyllinen hiilikädenjälki osoittautui kaksinkertaiseksi verrattuna haitalliseen hiilijalanjälkeen. Minna ja Jukka alkoivatkin kutsua hanketta epävirallisesti “hiilinegatiiviseksi”.

Kolme runkoa pystyyn rivakasti

Asunto Oy Haapaperhosen Aarteen ensimmäiset hirsirungot pystytettiin kesällä 2021 ja viimeinen hirsipystytys oli tammikuussa 2022. Veistämön tehokas tiimi, kolmen hirsiveistäjän ja nosturinkuljettajan asiantuntijajoukkue pystytti yhden kaksikerroksisen asuntorungon ja yhden, jopa kaksi piharakennuksen runkoa puolentoista työpäivän aikana. Yhteistyö myös rakennusurakoitsijamme kanssa sujui saumattomasti. Oli todella ilo seurata ammattilaisten työtä ja varsinkin lopputulosta.

Minna Aarnio ja Jukka Reinikainen"

Minna ja Jukka hehkuvat tyytyväisyyttä projektiin

Kokonnaisuus näyttää juuri siltä miltä halusimme, suunnittelu onnistui ja hirsirungot ovat juuri niin laadukasta työtä kuin mitä odotimmekin. Toteaa Minna Aarnio. Pisteenä I:in päälle, Saaren Hirsitalot signeerasivat rakennukset valetuilla messinkilaatoilla, ylpeydenosoitukseksi tehdystä veistotyöstä. Honkasuon Aarreaitat ovat vähintään paikallinen nähtävyys, ne myös vienosti tuoksuvat puulle, punamullalle ja hieman tervallekin ohikulkevien neniin. Kaikki sisälle päässeet ovat vaikuttuneet hirren voimasta.
Projektista juttua Ilkassa ja Pohjalaisessa

Saaren hirsiveistämöllä Kuortaneen Ruonalla veistettiin hirsitalokokonaisuutta,jollaista ei ole pääkaupunkiseudulla ennen nähty.
Lue lehtijuttu tästä (pdf)