Perinteinen rantasauna

  • hirsisauna järven rannalla
  • hirsisaunan löylyhuoneen piilutettu seinä
  • hirsisaunan pesuhuone
  • hirsisaunan lauteet

Tuusulanjärven rannalle suomalaiseen kulttuurimaisemaan oli rakennettu joskus aikoinaan perheelle koti hirrestä. Hirret olivat peräisin vanhasta kansakoulusta Pohjanmaalta, mistä ne oli kuljetettu Tuusulanjärven rannalle talon rakennusta varten. Järven rannalla oli jo sukupolvien ajan palvellut saunarakennus, jonka tilalle haluttiin uusi ja isompi hirsisauna oleskelutiloineen. Loppuvuodesta 2009 perheen isäntä soitti Raimo Saarelle.

"Tarvitaan uusi sauna! Sen pitää olla perinteisesti käsin veistetty 150 mm:n hirrestä. Tiedämme, mitä haluamme."

Suunnittelu alkoi

Tämän pohjalta alkoivat keskustelut asiakkaan kanssa uudesta saunasta. Tarkkojen suunnitelmien pohjalta laskettiin tarjous tammikuussa 2010. Pian sen jälkeen Raimo teki matkan Tuusulaan. Yhdessä asiakkaan kanssa katsottiin rakennuspaikka, ja suunnitelmia tarkennettiin. Suunnitelmien hienosäädön jälkeen kaupat tehtiin maaliskuussa. Rakennuslupakuvat ja hirsityökuvat hoidettiin Saaren hirsitalojen toimesta.

Metsässä rytisi, kun leimikossa kaadettiin hirsiä kevättalvella. Hirsirunko veistettiin touko-kesäkuussa 2010, ja runko toimitettiin rakennuspaikalle kesäkuun lopulla. Pystytysmestarina paikalla oli Ville, ja siitä asiakas jatkoikin omin voimin rakentamista eteenpäin. Hänellä oli siitä jo ennestään kokemusta.

Sauna valmistui

Sauna valmistui ajallaan, ja syksyllä 2010 Raimo sai sähköpostitse mukavia terveisiä kuvamuodossa Tuusulanjärven rannalta. Komea oli hirsisaunasta tullut.

Pihapiiri täydentyi myöhemmin

Samaan pihapiiriin toimitettiin kesällä 2012 samantyylinen ulkorakennus, jossa on työtila ja autotalli kahdelle autolle.